Tips voor het langdurig Behouden van de schoonheid en kwaliteit van je natuurhouten Tafel

Natuurhouten tafels zijn niet alleen functionele meubelstukken, maar ook prachtige toevoegingen aan je interieur. Om ervoor te zorgen dat je tafel zijn natuurlijke schoonheid behoudt en jarenlang meegaat, zijn er enkele eenvoudige maar effectieve stappen die je kunt nemen. In deze blogpost delen we waardevolle tips om je natuurhouten tafel in topconditie te houden.


"Met liefdevolle zorg en aandacht, blijft je houten tafel als een tijdloos kunstwerk in het hart van je huis."

Natuurhouten tafels zijn niet alleen functionele meubelstukken, maar ook prachtige toevoegingen aan je interieur. Om ervoor te zorgen dat je tafel zijn natuurlijke schoonheid behoudt en jarenlang meegaat, zijn er enkele eenvoudige maar effectieve stappen die je kunt nemen. In deze blogpost delen we waardevolle tips om je natuurhouten tafel in topconditie te houden.

 1. Regelmatig Reinigen: Begin met regelmatig stof afnemen en reinigen met een zachte, vochtige doek om vuil en stof te verwijderen. Gebruik bij voorkeur milde, houtvriendelijke reinigingsmiddelen om de natuurlijke afwerking van het hout te beschermen.

 2. Vermijd Overmatig Water: Hout is gevoelig voor vocht. Veeg gemorste vloeistoffen onmiddellijk weg om te voorkomen dat vocht in het hout trekt. Gebruik onderzetters en placemats om waterkringen en vlekken te voorkomen.

 3. Periodiek Onderhoud: Behandel je natuurhouten tafel regelmatig met een speciale houtconditioner of -olie om het hout gevoed en gehydrateerd te houden. Dit helpt om uitdroging en scheurvorming te voorkomen, en geeft je tafel een mooie glans.

 4. Bescherm Tegen Hitte en Zonlicht: Plaats je tafel uit de buurt van direct zonlicht en vermijd blootstelling aan extreme hittebronnen zoals hete pannen zonder onderzetters. Hitte en zonlicht kunnen leiden tot vervaging en het uitdrogen van het hout.

 5. Voorkom Krassen en Stoten: Gebruik onderzetters onder servies en gebruiksvoorwerpen om krassen te voorkomen. Plaats viltjes onder decoratieve items en accessoires om te voorkomen dat ze direct in contact komen met het tafeloppervlak.

 6. Temperatuur en Luchtvochtigheid: Hout kan uitzetten en krimpen bij veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Plaats je tafel in een ruimte met stabiele omstandigheden en gebruik luchtbevochtigers of ontvochtigers indien nodig.

  Hout vertoont altijd enige werking, zij het vaak minimaal en onzichtbaar. We drogen het hout zorgvuldig terug naar een geschikt vochtpercentage om problemen tot een minimum te beperken. Het is belangrijk om te begrijpen dat hout, als natuurlijk product, kan reageren op de omstandigheden in jouw huis, met name tijdens seizoen veranderingen. Hierdoor kunnen kromtrekken en scheuren ontstaan. Het goede nieuws is dat zichtbare effecten van werking vaak weer afnemen zodra de luchtvochtigheid weer normaal wordt.

 7. Stabiele luchtvochtigheid in huis: tips voor houten meubels

  De ideale luchtvochtigheid in huis varieert tussen 40 en 60 procent, terwijl houten meubels het best gedijen bij een luchtvochtigheid van rond de 50 tot 60 procent. Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot irritatie van de ogen en luchtwegen. Bovendien kunnen gevoelige houten meubels krimpen of splijten.  

  Aan de andere kant kan een te hoge luchtvochtigheid zowel schadelijk zijn voor uw gezondheid als voor uw meubels, omdat de schimmelgroei kan bevorderen. Gelukkig kunt u de luchtvochtigheid effectief reguleren door te ventileren en regelmatig kort te luchten.  Als de luchtvochtigheid daarentegen te laag is, kunt u overwegen om een luchtbevochtiger te gebruiken. Deze apparaten zijn ook aan te raden voor hooikoortspatiënten omdat deze bevochtiger vaak een ionisator hebben die pollen, stofdeeltjes en statische ladingen uit de lucht halen.


  Het aanschaffen van een hygrometer kan het bepalen van de luchtvochtigheid versimpelen. Zie afbeelding hieronder:
  Hygrometer

  Houd uw houten meubels in optimale conditie door de luchtvochtigheid in uw huis goed te beheren.  

Door deze eenvoudige maar doeltreffende tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je natuurhouten tafel een levenslang pronkstuk blijft in je huis. Investeer wat tijd in het onderhouden en beschermen van je meubelstuk, en je zult beloond worden met een tafel die zowel functioneel als esthetisch blijft, jaar na jaar. 

 

Terug naar blog